MENÜ

Mantarcılık son zamanlarda oldukça yaygınlaşan üretim kollarından biridir. Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin devlet teşviği, hibe destek almaları bu durumun artmasına yol açan etmenlerden biridir. Verilen desteğin artması ile mantar üreticileri, üretime teşvik edilir. Yeterli sermayesi olmayan mantar yetiştiricileri, devlet desteği başvurularına başvurup mantar yetiştiriciliği hibe seçeneğinden faydalanabilir. Eğer mantar yetiştirme hakkında herhangi bir bilgi sahibi değilseniz ancak mantar üretimine atılmak istiyorsanız, mantar yetiştiriciliğiyle ilgili kurslarda eğitim alabilirsiniz. Alacağınız eğitim daha verimli ürünler elde etmenizi sağlayacaktır. Mantar üretim tesisi kurmak ve planlı bir şekilde hızlıca büyütmek için eğitimlerden gereken verimi almalısınız. Kültür ve istiridye mantar yetiştiriciliği kurs eğitimleriyle, bilinçli şekilde mantar üretimi yapabilirsiniz.

Yeteri kadar bilgi ve tecrübeye sahipseniz ancak yeterli sermayeniz yoksa Tarım ve Kırsal Kesim Destekleme Kurumu ( TKDK), KOSGEB ve Ziraat Bankası mantar yetiştiriciliği hibe başvurularına başvurabilirsiniz. Kültür mantarı ve istiridye mantarının üretimini yapmak için hibe desteklerine başvurabilirsiniz. Kültür ve istiridye mantar türünü yetiştirmek isteyenler bu destekleri nasıl alabileceğini araştırıyor. Özellikle istiridye mantarı çok yüksek meblağlara satıldığı için getirisi yüksek ürünlerden biridir.

Mantar Üretim Tesisi için Hangi Özelliklere Sahip Olmak Gerekir?

Küçük birikime sahip, yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olan, mantar üretim tesisi kurmak isteyenler devlet desteği almak için hibe veren kurumları araştırıyor. İstiridye ve kültür mantarı yetiştirme sürecinde kısa sürede verimli ürünler alındığı için iyi para kazandıran meslekler arasına mantar yetiştiriciliği de girmiştir. Tesis kurulumuna girişmeden önce mantar üretimiyle ilgili ciddi ve ayrıntılı bir araştırma yapılmalı, mantarların tüm özellikleri, üretiminde yaşanabilecek olumlu olumsuz durumlar, kullanılacak maliyet net bir şekilde belirlenmelidir.

Mantar yetiştirmek isteyenler sadece üretimin nasıl olacağını öğrenerek bu işe girişmemelidir. Ürünün toplanmasından paketlenmesine, pazarlanmasından depolanmasına kadar her ayrıntıyı bilmek zorundadır. Tüm bu bilgilerle kurmayı planladığı tesisin planını hazırlamalı, karşılaşacağı olumsuzlukları önceden bilmelidir. Mantarı ne kadar verimli ve coşkun ürettiğiniz kadar nerede nasıl yapacağınız da önemlidir. Bodrum katta üretim yaparsanız hibe desteği alamayacağınız için sera bulmanız daha uygun olacaktır. Bodrum katta yapılan üretimler merdiven altı üretime girdiği için destek alma esnasında sıkıntı yaratabilir.

Uygun ortam bulunmalı, satış yapacağınız alanı belirlemelisiniz. Mantarlarınızın ihtiyacı olan optimum koşulları ve kompostları ayarlamalısınız. Tüm bu koşullar hakkında bilgi almak ve mantar yetiştirmek için üreticilere uygun ortam sağlayan firmamızdan destek alabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgenin koşulları hangi mantar türüne uygunsa, o türü yetiştirmeniz doğru olacaktır. Bu nedenle üretim yapmadan önce mantar türlerini araştırmalı, planladığınız yerde hangi mantarın daha iyi yetişeceğini bilmelisiniz. 

Mantar Üretim Tesisi için Hibe Nasıl Alınır?

Mantar üretimine teşvik için devletteki birçok kurum tarafından üreticilere hibe desteği verilmektedir. Bunun için üreticilerin ilk olarak çiftçi kayıt sisteminde yer alan çiftçilik kaydını yaptırması, hibe verileceğinin ilanı yapıldıktan sonra desteğe başvuru yapmaları gerekir. Mantar yetiştiriciliği 100 metrekare gibi alanlarda rahatlıkla yapılsa da yerleşim yerlerinden uzakta üretilmesi tavsiye edilir. Mantarın üretildiği ortamlar rahatsız edici derecede koktuğundan bölgedeki insanların rahatsız olmaması için mümkünse şehir dışında üretim yapılmalıdır.

Gerekli nemi sağlamak için kullanılacak ekipmanlar, mantar yetiştirme alanları, kompost ve diğer etmenlerin oluşturulması için  ortalama 50 bin liralık sermayeye ihtiyacınız olmaktadır. 2014’te, Tarım ve Orman Bakanlığı kırsal yatırım desteği kapmasına mantar yetiştiriciliğini de dahil ettiğinden beri, mantar üreticileri devlet desteği almak için uygun koşulları sağlamaya çalışıyor. Hibe ile tesis kurmak isteyenler bulundukları yerdeki tarım ilk müdürlüklerinde başvurularını yapabilirler. Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz yılda mantar üreticileri için 30 bin TL geri ödemesiz hibe desteği vermiştir.

Hibe desteği için 100 metrekarelik bölgede, senede 15 veya 20 ton kompost alınarak, 3 katlı ranza sisteminin veya diğer sistemlerin uygulandığı bir üretim alanı kurulmalıdır. Üretim sisteminde vantilatör, aspiratör, sırt pompası, higrometre, termometre gibi malzemeler bulundurulmalı. Tüm bu koşullar sağlandığında, devlet teşviğinden yararlanma şansınız yükselir.

Ziraat Bankası da mantar yetiştirmek isteyen üreticiler destek vermektedir. Eğer bakanlık tarafından uygun görülürse ve hibe desteği alınmışsa, alınan hibe desteğinin 3 katına kadar tarımsaI kredi alabilirsiniz. İster ekipman ister mantar üretim alanında çalışacak elemanlar içi bu para kullanılabilir. Düşük faizli bu krediler için Ziraat Bankası 1 ila 4 yıl arası vade süresi vermektedir. Geleneksel bitkisel üretim yapan işletmeler %100 sübvanselik 50 bin liraya varana kadar kredi kullanabilir, eğer 50 bin üzeri kredi verilecekse en az %50 sübvanse oranı olacaktır. Ziraat bankası, sadece mantar üreticileri için değil tarımsal üretim yapan birçok çiftçiye, 2,5 milyona varan destek kredisi vermektedir. 

TKDK’nin IPARD2 programı kapsamında verilen destekler dahilinde, istiridye ve kültür mantarı yetiştiricilerine belirli illeri kapsayacak şekilde destek verilmektedir. Bu kurumun vereceği destek oranı 30 bin liradır. IPARD2 programı kapsamında olan iller ise Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat’tır.

Mantar Üretim Tesisi Kurulumu için Yardımcı Olabilecek Firmalar

Üretim için gereken koşulları sağladınız ve sermayenizi buldunuz. Peki ya şimdi ne olacak? Nereden başlamanız gerekecek? Tüm bu sorulara yanıt almak ve mantar üretim tesisiniz için gereken ürün tedariğini sağlamak isterseniz, Mertgenç Mantar ile iletişime geçebilirsiniz. Mantar üretiminde gereken sera kurulumu, kompost tedariği gibi konularda bizlerden yardım alarak, verimli ürün eldesi gerçekleştirebilirsiniz.

Hizmetlerimizle İlgili Daha Detaylı Bilgi İçin Bize Ulaşın

Mertgenç Mantar Olarak Her Zaman Sizin İçin Buradayız

Logo